Boektip: De Orka Award

Waarom lukt het anderen om orka’s door hoepels te laten springen en krijg jij jouw leerlingen niet zover de simpelste opdracht te doen? Waarom luister je naar de ene collega altijd en naar de andere bijna nooit? Kun je leren positiever te zijn? Volgens Ken Blanchard kan iedereen bovenstaande voor elkaar krijgen.


Waar een verhuizing niet goed voor is. Bij het sorteren van de boeken die mee mochten vond ik een klein boekje genaamd ‘De Orka Award’. Het boekje was mij totaal onbekend. Omdat het er nog onaangeroerd uitzag besloot ik het toch in een van de boekendozen te stoppen. Vandaag nam ik het eens door.

Waarom lukt het anderen om orka’s door hoepels te laten springen?

Het verhaal gaat over een manager die geïntrigeerd raak door een orkashow in Sea Word. Hij vraagt de trainer van de dieren naar zijn methodes. Hoe krijgt hij (gevaarlijke) dieren van 5000 kilo tot het doen van kunstjes? De man legt hem uit dat positief gedrag wordt beloond en negatief gedrag wordt genegeerd. En dat tijd nemen en vertrouwen opbouwen noodzakelijk is. In de volgende hoofdstukken leert de manager van een organisatieadviseuse andere lessen als: ‘Zoek uit wat de ander motiveert’ en ‘benoem altijd gedrag (liefst het positieve)’.

Is voor alle leerlingen duidelijk wat je wel en wat je niet van ze verwacht?

Het boekje telt iets meer dan 100 pagina’s dus je hebt het zo uit. Het eerste wat bij mij opkwam was dat het wel heel veel open deuren zijn. Mijn stage begeleider op de lerarenopleiding gaf me indertijd al de tip ‘met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.” Toch kan het geen kwaad om via een boekje als dit eens uit te zoomen en te reflecteren op je gedrag in de klas en daarbuiten. Is voor alle leerlingen duidelijk wat je wel en wat je niet van ze verwacht? Ik denk dat ik ook onwenselijke gedrag relatief (te) veel aandacht geef. En ook ik luister liever naar enthousiaste positieve collega's.


Voor iedereen die in de voorjaarsvakantie een moment van reflectie wil kan ik dit boekje zeker aanraden.

Geef een reactie

Site Footer