Is je werkplek ook echt een plek om te werken?

In april werd het nieuwe hoofdkantoor van Apple opgeleverd. Het gebouw is een cirkel met heel veel open ruimtes, veelal kantoortuinen. Het idee daarachter is dat medewerkers makkelijk en veel contact met elkaar kunnen hebben. Kantoren en gesloten deuren zouden overleg en creatieve samenwerking belemmeren.

In praktijk bleken de ruimtes in het gebouw van Apple dit soort openheid op nadelen te stuiten. Personeel ervoer een gebrek aan privacy wat tot gevolg had dat mensen meteen posters op gingen hangen. Ook bleek geluidsoverlast en afleiding een veel genoemd probleem. Concentreren gaat nu eenmaal moeilijk met veel mensen in een kleine ruimte.

Ook in het onderwijs blijkt een docentenwerkplek te fungeren als personeelskamer, stamtafel, vertrouwenspersoonsruimte, klaagmuur en nog veel meer. Kijk eens goed om je heen of dit ook voor jouw werkplek geldt. Wellicht is een leeg lokaal of kantoor effectiever om die uren na de lesdag te werken. Het dichttrekken van de deur van je lokaal is voor velen een belemmering, dat staat zo ongezellig! Maar effectief is het wel. Goede afspraken en duidelijkheid zijn sleutelbegrippen om een goede werkplek te creëren. En de gezelligheid kun je daarna altijd nog opzoeken!

Geef een reactie

Site Footer