Het schooljaar ontspannen beginnen en ontspannen blijven

De korte broek nog aan, de Franse chansons in je achterhoofd. Nog even genieten van die lange avonden buiten met het lezen van een mooi boek. Goed gebruind en goed geluimd gaat iedereen lachend en wel op de teamfoto. Hoe houd je dit ontspannen gevoel zo lang mogelijk vast? Werkrust geeft je 5 tips om het nieuwe schooljaar ontspannen te beginnen en ontspannen te blijven.

 

  1. Doelen

Formuleer 3 doelen die je dit jaar wilt halen. Drie is genoeg: niet meer, niet minder. Waar zou je met trots op terugkijken volgende zomervakantie? Een mooie excursie? Een pittige klas tot een goed einde brengen?  Noteer deze doelen en hang ze goed zichtbaar op je (thuis)werkplek of in je agenda. Ze vormen je kompas bij het nemen van beslissingen in tijden van drukte.

 

  1. Overzicht

Als je een auto was ga je deze weken van versnelling 1 naar 4 of 5. Leerlingen, collega’s, teams, secties etc… zullen weer een beroep op je gaan doen. Voor je het weet vliegen de mails je weer om de oren. Probeer voor jezelf zo snel mogelijk overzicht te creëren. Voeg alle agenda’s (ook privé) en takenlijsten in een makkelijk te vinden overzicht, bijvoorbeeld Outlook. Bekijk maandagochtend of zelfs vrijdagmiddag je weekoverzicht want regeren is vooruit zien. Bovendien helpt het je met het maken van…

 

  1. Keuzes

In sommige periodes wordt er meer tijd, aandacht en energie van je gevraagd dan je beschikbaar hebt. Dit is in elk beroep. Met jouw overzicht kun je keuzes maken. Je doelen helpen je bij het maken van deze keuzes. Wat moet er vandaag af om dag geslaagd te noemen, wat kan ook later?  Probeer je neer te leggen bij het feit dat een voldoende les(dag) tussen een stel goede les(dagen) dè manier is om je rust te bewaren.

 

  1. Uitvoering

Al die voornemens zijn mooi en goed maar de uitvoering is het meest belangrijk. Als je minder geleefd wilt worden door de mail hoe dat je dat dan? Plan bijvoorbeeld dagelijks 2 momenten wanneer je je mail leest en handel dan alles af. Bedenk alvast een beloning voor als je je dagdoel hebt bereikt. Motivatie behouden is belangrijk!

 

  1. Hou vol!

Een verandering in je werk is niet makkelijk. De mens is een gewoontedier. Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld tussen 2 schoolvakanties. Probeer het consequent vol te houden  Het is de beloning waard, werkrust!

 

Deze en vele andere tips zijn te vinden op onze website, www.werkrust.nl. We zien je graag terug!

Geef een reactie

Site Footer