Vlieg niet uit de bocht!

Het schooljaar zou je kunnen vergelijken met een autorit. Er zijn momenten dat het lijkt alsof je op de linkerbaan op de snelweg zit (tussen de herfst- en de kerstvakantie). Ook zijn er momenten dat je lijkt te cruisen op een mooie provinciale weg. De (zomer)vakantie zou dan een tijd zijn waarin je geparkeerd staat, benzine tankt en/of onderhoud laat doen.

Ik heb altijd moeite met grote verschillen in snelheid

Omdat de intensiteit zo verschilt gebruik je ook verschillende versnellingen. Ikzelf heb altijd moeite met grote verschillen in snelheid. Van het kuiertempo in de vakantie (versnelling 1) naar volledig ‘aan staan’ voor honderden leerlingen en tientallen collega’s (versnelling 5). Het helpt me daarom altijd om in week 0 alvast een paar dagen op school voor te bereiden om alvast wat aan snelheid te winnen.

Dit betekent gedoseerd vakantieverhalen horen, klassenlijsten printen, studiewijzers maken etc.. In het Primair Onderwijs is dit vanzelfsprekend en zelfs verplicht. Het staat bij hen in de CAO. In het Voortgezet Onderwijs is dit niet het geval waardoor voor veel collega’s het begin van het jaar altijd iets gehaasts heeft. Als je dit herkent kan het jou wellicht ook helpen eerder op te schakelen.


In het PO is werken in week 0 verplicht.

Na twee dagen was mijn mailbox alweer vol op stoom. Op dat soort momenten merk ik dat het prettig is om weer op de routines van mijn systeem te vertrouwen. Voor al mijn petten (functies, taken, werkgroepen) worden mails, vragen, taken als vanouds gerubriceerd. Het verwerken doe ik op de momenten dat ik er tijd voor heb gemaakt. Op die manier weet ik zeker dat a) de belangrijkste zaken gedaan worden b) ik controle hou over mijn rijsnelheid (werkrust).


We zullen namens Werkrust ook dit schooljaar weer tal van artikelen, tips, gedachte-experimenten, verhalen, interviews en nog veel meer delen.

Een mooie rit toegewenst!!!

Geef een reactie

Site Footer