Waar zit jouw werkdruk? Stap 3 van 4

In het vorige artikel heb je jouw drukverhogers in één van de 4 categorieën ingedeeld: Doel, Overzicht, Keuze of Uitvoering. Deze categorieën hebben veel, zo niet alles, met elkaar te maken. Wanneer je doel helder is kun je het overzicht creëren wat nodig is om dit doel te behalen. Wanneer je overzicht hebt kun je keuzes maken. Ten slotte hangt alles weer af van de uitvoering van je keuzes. Als je deze vier onderdelen visueel maakt krijgen we het DOKU-model.

Stel: je doel is om af te vallen. Je DOKU-model ziet er dan als volgt uit:


Image

Download hier een sjabloon van DOKU-model en vul jouw drukverhogers in. Probeer er een actie aan te koppelen in de ‘Ik-vorm’.

Voorbeeld: ‘Collega’s lopen vaak binnen als ik geconcentreerd aan het werk ben’ Dit valt onder Keuze. Je actie wordt dan “Ik kies ervoor om me minder te laten storen”

Vervolgens kijk je de laag eronder, in de geval Uitvoering. Bedenk een actie in de ‘Ik-vorm’ om je keuze in praktijk te brengen.

Je actie zou kunnen zijn: “Ik doe mijn deur dicht als ik niet gestoord wil worden.” Of “We spreken een vast moment af om bij te praten maar daarbuiten respecteren we elkaars werktijd”.

Geef een reactie

Site Footer