10 onmisbare boeken voor meer Werkrust

Ik leer door schade en schande wat werkt in het onderwijs. Daarnaast probeer ik vooral van andere mensen te leren. Mensen die goed zijn in wat ze doen. En kunnen uitleggen hoe ze dit doen. De afgelopen jaren heb ik veel boeken gelezen over werkdruk, time-management en onderwijs. Het ene boek was beter dan het andere. Om jou te helpen heb ik mijn selectie van onmisbare boeken op een rijtje gezet.


David Allen – Getting things done

Dit boek is een handleiding tot een heel effectieve manier van werken. Allen beschrijft op beeldende wijze hoe je al je taken, ideeën, klusjes in één systeem krijgt waardoor je altijd het belangrijkste af krijgt. Mijn advies: als je slechts tijd hebt om één boek te lezen, lees dan dit.

Image

Stephen R. Covey – De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Ook voor iedereen die geen leider of manager is. Covey slaagt erin om de lezer te laten herkennen waar keuzemomenten zitten in je dag, week en jaar. Waar zit je pauzeknop? Hoe creëer je een fijne werksfeer met je collega’s? Welke rollen vervul je eigenlijk? Niet voor niets is dit boek al jaren een bestseller.

Image

Mihaly Csikszentmihalyi – Flow

We kennen het allemaal: die situatie dat je alles om je heen vergeet omdat je helemaal opgaat in een klus of taak. Csikszentmihalyi noemt deze toestand Flow. In zijn boek legt hij uit wat het precies is, hoe je erin komt en kunt blijven.

Image

Alex Soojung-Kim Pang – Rust in uitvoering

Wat hebben Charles Darwin, Albert Einstein en Charles Dickens gemeen? Ze zijn ieder uiterst succesvol geweest in hun vak. En ze werkten 4 uur per dag. Hoe kwamen zij tot hun grootse prestaties? Waarom ben je aan het begin van je werkdag en tegen acht uur op je scherpst? Dit boek barst van de mooie anekdotes en voorbeelden over mensen die op tijd hun batterij opladen en daardoor excelleren.

Image

Rick Pastoor - Grip

Rick Pastoor is de ‘binnenbaas’ van Blendle. Hij is ook vader van jonge kinderen. Voor hem is er dus een noodzaak om effectief met tijd om te gaan. In dit boek beschrijft hij zijn verzameling tips & trucs over time-management. Wil je veel weten in korte tijd? Kies dan dit boek.

Image

Charles Duhigg – Macht der gewoonte

‘Waarom we doen wat we doen en hoe dat kunnen veranderen’. Ik zou het niet beter kunnen samenvatten. Duhigg heeft een prachtige reeks verhalen over hoe gewoontes ontstaan. Of worden gecreëerd (‘Waarom heeft tandpasta deze smaak? ‘). Stress is  het gevolg van een verzameling gewoontes. In dit boek lees je dat het veranderen van je gewoontes lastig is maar zeker mogelijk.

Image

Annegreet van Bergen – De lessen van Burn-out

Van Bergen was succesvol journaliste van Elsevier. Ze schreef populaire artikelen over economie en werk. Totdat ze zelf een burn-out kreeg. Openhartig vertelt Van Bergen wat een burn-out is en hoe ze zelf weer opkrabbelde. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich meer weer verdiepen in deze materie. Van Bergen geeft ook een mooie rijtje tips die haar hielpen.

Image

Tony Crabbe – Nooit meer te druk

“Stop met het managen van je tijd!” is de eerste tip van Tony Crabbe. In zijn inspirerende boek legt hij uit hoe je een balans kunt vinden tussen je werk en privéleven. Wat dit boek zo aardig maakt is dat aan het einde van ieder hoofdstuk een samenvatting staat en een paar oefeningen. Zo wordt het lezen ervan ook een praktische activiteit.

Image

Toon Gerbrands – Te koop AZ

Dit boek is een aanrader voor schoolleiders. Gerbrands was directeur van AZ  in een roerige tijd. Failliet, sportief weggezakt en constant in de media. Gerbrands zorgde voor rust en duidelijkheid. Maar dit ging zeker niet vanzelf. Richting, binding en duidelijkheid zijn zijn kernwoorden.  Zorg ervoor dat je als leider fysiek uitgerust bent om beslissingen te nemen. Een mooi boek voor sportfans.

Image

Denise Hulst – Wat voor type van jij?

Met sommige collega’s kun je super samenwerken, met anderen lukt het nooit. Ben jij misschien een ‘strateeg’ en de ander een ‘verzorger’? In boek komen de 16 MBT-types voorbij. Zestien hokjes waarin je iedereen kunt indelen op basis van karakter. Verhulst beschrijft uiterst toegankelijk hoe je met deze wetenschap beter kunt taken verdelen en samenwerken. Erg interessant en confronterend!

Image

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer