De kracht van ‘Nee’

Drie letters, een klein woord. ‘Nee’ is het meest onderschatte middel tegen werkdruk. In dit rustpunt geven we je 10 redenen waarom het zo ontzettend effectief is.

  • Het is niet in het belang van de school. (voorbeeld: verzoek om aan een irrelevante cursus mee te doen.)
  • Het is niet in het belang van jou. En dus niet in het belang van de school. (voorbeeld: ongevraagde mail beantwoorden.)
  • Het maakt leerlingen zelfstandiger. (voorbeeld: een leerling wil een vraag stellen tijdens het zelfwerkkwartier. Na 5 minuten ploeteren lukt het hem alsnog!)
  • Het geeft een opwaardering van jouw tijd. Wanneer je laat zien dat je je tijd koestert gaat een ander er ook zorgvuldiger mee om. (voorbeeld: een collega vraagt je om een klusje te doen waar hij/zij zelf niet zo’n zin in heeft.)
  • Je grenzen worden duidelijk. (voorbeeld: een ouder vraagt voor de 3e keer deze maand een gesprek aan over zijn kind terwijl jij alles hebt verteld wat er valt te vertellen.)

“Een ‘Nee’ uit overtuiging is beter en sterker dan een ‘Ja’ om aardig te zijn of, nog erger, om problemen te voorkomen.”

Mahatma Gandhi
  • Je hoeft in de toekomst minder ‘Nee’ te zeggen. Als mensen weten dat je hun verzoeken op waarde schat zullen ze je niet voor ieder wissewasje storen.
  • Voort wat, hoort wat. Als je je werkweek als een mand vol met afspraken en taken ziet, is deze goed gevuld. Er kan alleen iets bij als er iets afgaat, anders valt het uit de mand. Heel terecht dus dat je leidinggevende vraagt welke taak vervalt als je iets nieuws moet doen. (voorbeeld: lessen over het Wilhelmus, budgetonderwijs of een nieuw leerlingvolgsysteem leren.)
  • Vrije tijd bewaken. (Voorbeeld: even geen kletspraatje met die gezellige collega omdat die toets morgen nagekeken moet zijn. Dan kun je vanavond met je partner naar theater i.p.v. dat je gaat nakijken tot 22.00 uur.)
  • Je kwaliteit verhogen. (voorbeeld: ongestoord dat schoolplan schrijven werkt een stuk beter zonder 3x gestoord te worden. Dit is zeker in het belang van de leerlingen.)
  • Het geeft een gevoel van controle. Niets is zo erg als het gevoel ‘geleefd’ te worden. Wanneer je bewust je tijd uitgeeft zal dit een voldaan gevoel geven. 

Betekent dit dat je rücksichtslos alle verzoeken naast je neer moet leggen? Uiteraard niet. Maar met bovenstaande tips krijgt je wel meer grip op alle aanspraak die op jouw tijd wordt gedaan. Nieuwgierig? Probeer het eens een week. En laat ons weten wat het je oplevert!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer