De multitask mythe (deel 1)

  • Even je mail controleren tijdens een vergadering.
  • Een gesprekje voeren met een collega tijdens correctiewerk.
  • Even whatsappen tijdens je lesvoorbereiding.

Wie kent bovenstaande niet? Schijnbaar onschuldige onderbrekingen maar volgens neuropsychiater Theo Compernolle zo funest voor ons werk(rust). In zijn boek ‘Ontketen je brein’ legt hij de mythe van het multitasken uit.

Niemand kan goed multti-tasken (ook de vrouwen niet). Het doen van twee dingen tegelijk kost altijd meer tijd dan de som van de afzonderlijke taken. Test het zelf!

Hieronder staat het woord ‘APPELBOOM’ met daaronder de getallen 1 tot en met 9.

  • Poging 1: zet de stopwatch en schrijf de letters van het woord APPELBOOM naast elkaar op een blaadje. Schrijf daarna onder de letters de getallen 1 t/m 9. Klok uw tijd. Dit zijn twee eenvoudige taken die u apart verwerkt.
  • Poging 2: zet de stopwatch en schrijf de eerste letter (A) en dan het eerste cijfer (1), vervolgens de tweede letter (P) en daarna het tweede cijfer (2) enzovoort. Klok uw tijd. Dit zijn twee eenvoudige taken die u nu multi-taskt.

Niemand kan goed multitasken

Bij het vergelijken van de scores zult u (net als iedereen) merken dat uw werktijd bij het multi-tasken  een stukje langer is dan bij het apart verwerken van de taken. En dit waren slechts twee eenvoudige taken. Bedenk dat het tijdverlies bij onderbrekingen van ingewikkelde klussen als het corrigeren van een toets of het voorbereiden van een les vele malen groter is.

In een volgend rustpunt kijken we verder naar het multitask drama en leer je effectieve alternatieven.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer