Rust door routines

Je tanden poetsen met je andere hand. Slapen aan de andere kant van je bed. Je gezicht op een andere manier scheren. Een nieuwe route naar je werk. Klinkt niet aanlokkelijk op de vroege ochtend. De mens is een routine-dier. Meestal zit je op dezelfde stoel in de personeelskamer en ook qua koken heb je een vast stramien. 

Het voordeel van routines is niet te onderschatten. Ze zorgen ervoor dat je deze handelingen snel en foutloos kunt doen waardoor je zelfs meerdere dingen tegelijk kunt doen (praten en de vaatwasser uitruimen, fietsen en dagdromen.)

Het voordeel van routines is niet te onderschatten

Omdat een schooljaar van cycli aan elkaar hangt is hier flinke winst te boeken. Je kunt de voordelen van routines ook in je werktaken toepassen. Het is misschien een beetje wennen maar je zal zien dat een taak na een tijdje veel minder energie meer kost dan daarvoor. Net als tanden poetsen.

Voorbeelden van taken waarin je een routine zou kunnen aanbreken:

  • 2x per dag je mail verwerken (begin van de dag en na je laatste les. Maximaal 10 minuten per keer – zie deze tip)
  • De volgende les van een klas voorbereiden in de zelfwerktijd van je leerlingen. Je hebt alle (werk)boeken en ICT programma’s open staan en kunt direct met de studiewijzer aan de slag.
  • Printopdrachten verzamelen en 1x per dag naar de printer lopen. Misschien minder goed voor de conditie maar beter voor de afleiding.
  • Absentie-controle invoeren op een vast moment van de dag. Zet een reminder in je (digitale) agenda en je vergeet het nooit meer.
  • Een vast blok in je agenda reserveren voor bijvoorbeeld mentorzaken, sectiewerkzaamheden of maandbulletin. Spaar al het werk voor die klus gedurende een periode op en doe het alleen tijdens dat blok. Het (zelf)vertrouwen in jou groeit doordat je zeker weet dat je je afspraken nakomt.
  • Een gemaakte toets verbeteren en archiveren voor het volgende schooljaar.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer