6 redenen om nooit meer te laat te komen

‘Ik kom eraan!’, ‘Mailtje is al klaar ik moet het alleen nog verzenden’, ‘Oh ik wist niet dat we nu al begonnen’ Je kent ongetwijfeld deze smoezen en kunt er vast nog vele aan toevoegen. In een vorig artikel (Tijd als geld) vergeleken we je agenda met je portemonnee. Je hebt slechts een beperkte hoeveelheid tijd (geld) uit te geven aan vaak te veel activiteiten.

Als we de vergelijking met geld doorvoeren dan wordt vertraging buiten jouw schuld ineens een serieuze zaak. Collega’s die keer op keer 5 tot 10 minuten te laat komen, wachten op werk omdat iemand zijn prioriteiten niet stelt (kwadrant 4!!!), kwalitatief slechte vergaderingen omdat mensen te laat of zelfs niet komen. Als we het heel ernstig aan zetten is dit diefstal van jouw tijd. Tijd die je ergens anders vandaan moet halen. Tijd die nooit meer terugkomt. 

Het lijkt op een soort van diefstal, tijd die nooit meer terugkomt

Herken je bovenstaand probleem en wil je er wat mee? Een aantal overwegingen:

  • ‘Het goede voorbeeld geven is niet een manier om mensen iets te leren, het is de enige manier (Albert Einstein). Als je wilt dat mensen jouw tijd serieus nemen, doe dat ook bij een ander.
  • Wees helder in wat je van iemand verwacht. Voel je niet bezwaard om een duidelijke vraag met locatie en deadline te noemen als dat nodig is. Daarnaast kan het geen kwaad om het belang van jouw verzoek te noemen als dat groot is. 
  • Wacht in vergaderingen niet op laatkomers. Beloon de mensen die er wel zijn en zich hebben voorbereid.
  • Maak gedrag van collega’s bespreekbaar. Sommigen hebben oprecht niet door dat ze tijd ‘lenen’ van anderen.
  • Lukt het je niet om een deadline of een afspraak te halen? Geef dit op tijd door. Het kweekt begrip bij de ontvanger en toont aan dat je overzicht hebt over je taken.
  • Wees hier ook duidelijk over naar je collega’s. Alleen in een transparante open structuur durven mensen eerlijk te communiceren.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer