Waar zit jouw werkdruk? Stap 4 van 4

Je bent er bijna! Je hebt overzicht en een plan. Dat kan lang niet iedereen zeggen. Maar zoals velen weten is het moeilijkste deel het uitvoeren van het plan. Creëer voor jezelf de omstandigheden die gunstig genoeg zijn om je plan uit te voeren.


Een schoon en gezond gebit een leven lang houden. Zo maar een pittige opgave die velen van ons voor elkaar krijgen. Makkelijk? Zeker niet. Het is een prestaties die dagelijks een doel, overzicht, keuzes en uitvoering vraagt. Maar het lukt. Omdat we het willen en we de omstandigheden gunstig gemaakt hebben.

Ons doel is om het kunstgebit zo lang mogelijk uit te stellen

Neem dat gezonde gebit. Ons doel is om het kunstgebit zo lang mogelijk uit te stellen en gezonde eigen tanden te houden. We kiezen ervoor om dagelijks 2 keer te poetsen. We kopen periodiek een nieuwe tandenborstel en tandpasta. Sommigen flossen na het eten. Een (twee) jaarlijks tandartsbezoek kost tijd, inspanning en moeite. En dan hebben we nog niet eens gesproken over het beugelproject… Toch lukt het miljoenen om op deze manier 70 jaar lang een gezond gebit te houden.


Vertalen we dit naar het doel ‘een gezonde werkweek’ dan volgen eigenlijk dezelfde inspanningen. Zorg voor overzicht in jouw ‘drukverhogers’. Lukt dit niet alleen vraag het aan een bekende. Denk aan de tandarts die zorgt voor overzicht in jouw tandhygiëne. Maak vervolgens keuzes om je werkrust te verhogen.

Zit jij ook altijd op dezelfde plaats in de personeelskamer?

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over de uitvoering. Mensen zijn gehecht aan patronen. Zit jij ook altijd op dezelfde plaats in de personeelskamer? Veranderen van patronen is moeilijk en vergt lef en doorzettingsvermogen. Kies niet te veel veranderingen en wees realistisch. En houd vol! Gemiddeld duurt een verandering 30 dagen.Tips om de uitvoering te stimuleren:

  • deel je doel en keuzes met anderen. Dit kweekt begrip (bijvoorbeeld waarom je je lokaaldeur dicht houdt of waarom je niet naar de vrijdagmiddagborrel komt).
  • denk vooraf na over de beloningen als je een dag of een week je keuze volhoudt. (Een dag geen Whatsapp op je werk geeft je ’s avonds een uur extra bingewatchen.)
  • wees niet te streng! Natuurlijk heb je een keer een zwakke dag. Houd vol tot de 30 dagen voorbij zijn. Daarna kun je een realistische evaluatie maken.

Bedenk hoe trots je was toen je je middelbare schooldiploma had gehaald of je rijbewijs. Dit was een beloning van maanden of jaren doelen stellen, overzicht, keuzes en uitvoering. Als dat lukt moet een beetje meer werkrust creëren ook te doen zijn!

Geef een reactie

Site Footer

Interesse in Werkrust?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis niets!

 

 

 

 

 

 

Nee, bedankt!