Waar zit jouw werkdruk? Stap 1 van 4

We zijn inmiddels bijna 2 jaar bezig met het onderwerp ‘werkdruk’ in het onderwijs. Na het lezen van de vele literatuur, het geven van meerdere workshops en de talloze gesprekken over dit onderwerp kunnen we met zekerheid één conclusie trekken: ‘Werkdruk’ is voor iedereen anders. En daarom zijn oplossingen ook zo verschillend. Gelukkig is er nog een tweede universele conclusie: iedereen kan zelf werkrust creëren. Met een beetje hulp.


Wat veroorzaakt bij jou werkdruk? Laten we dit een drukverhoger noemen. We hebben  allemaal drukverhogers alleen verschillen ze per persoon. Een leeg A4 vel is je hulpmiddel. Leg dit vel maandagochtend op je werkplek met een pen ernaast. Niet verplaatsen of wegleggen! Op dit vel verzamel je een hele week jouw ‘energielekkers’.

  • Een collega die ongevraagd binnen loopt? -> noteren.
  • Een blik op een volle mailbox? -> op de lijst.
  • Een vergadering die een half uur korter had gekund? -> opschrijven.
  • Je betrapt jezelf dat je (alweer) een half uur aan social media hebt besteed tijdens je werkdag? -> wees eerlijk, ook dit komt op de lijst.
Een leeg A4 vel is je hulpmiddel

Vrijdagmiddag (of wellicht zelfs zondag) is de lijst klaar. Is één A4 niet genoeg? Pak er meer vellen bij. De fans van digitale middelen kunnen dit uiteraard op hun laptop of telefoon doen maar pas op dat het geen afleiding op zich wordt!


Wil je het echt grondig aanpakken dan kun je er ook collega’s of leidinggevenden bij betrekken. Wellicht zien zij ook zaken die effectiever kunnen bij jou. Misschien merken ze bij jou drukverhogers waar je zelf nooit aan gedacht had. Zo’n vraag kan confronterend zijn. Bedenk echter dat het doel, werkrust, deze middelen zeker zou moeten heiligen.

Zo'n vraag kan confronterend zijn...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer