ICT olé! of weg ermee?

Vraag een collega van 50 jaar of ouder hoe een baan in het onderwijs eruit zag pakweg 30 jaar geleden. Grote kans dat het woord 'computer' of 'ICT' wordt overgeslagen. Loop nu langs een willekeurig klaslokaal in het primair, voortgezet of hoger onderwijs en het wemelt ervan. Het blijft belangrijk om je bij ieder gebruik van ICT je af te vragen of het zorgt voor werkdruk of werkrust. 


Afgelopen week heb ik ook weer veel tijd geïnvesteerd in het gebruik van ICT in mijn lessen, samenwerking met collega's, communicatie met leerlingen en waarschijnlijk vergeet ik nog het een en ander. Ik denk dat het mijn onderwijs beter maakt maar deze column is een mooie gelegenheid om de balans eens op te maken.

30 jaar geleden werd er amper gebruik gemaakt van ICT in het onderwijs.

Microsoft Outlook (2016)

Mijn basis, personal assistent, geheugensteun en rustpunt in de orkaan dat het onderwijs kan zijn. Het is mijn agenda, brievenbus en organizer. Alle input (mails, persoonlijke vragen, ideeën etc verwerk ik tot taken (zie deze blogserie). Samen met vaste items (lessen, vergaderingen) en incidentele afspraken zorgt het ervoor dat ik keuzes kan maken over mijn tijd. Omdat ik visueel ben ingesteld is dit 'blokkenschema' een makkelijke manier om te 'schuiven met tijd'. Mijn agendaoverzicht toont meerdere agenda's tegelijkertijd: lessen uit SOM, jaaragenda school, gezinsagenda (i.v.m. avondactiviteiten).

De agenda en eenvoudige mailverwerking zorgen voor werkrust. Mijn takenlijst zorgt soms voor werkdruk omdat hij altijd zichtbaar is.

Mijn rustpunt in de orkaan dat het onderwijs kan zijn.Over Outlook

Chrome (Google)

Steeds meer programma's staan niet meer op de pc/laptop maar staan in de 'De Cloud'. Ik moet soms snel schakelen tussen absenten invoeren (SOM), een presentatie van de methode (Essener), een leeg lokaal zoeken (Zermelo) of een filmpje van schooltv zoeken. Ik log altijd in de browser Chrome waardoor ik al mijn websites (en het woud aan wachtwoorden) met een paar eenvoudige klikken bij de hand heb. Dit zorgt voor behoorlijk wat werkrust.


Microsoft Teams

Vorig jaar zijn we in onze sectie gestart met Teams van Microsoft. Het laat zich het beste omschrijven als een werkplek voor een groep collega's (of leerlingen). Teams bevat een aantal handige functies zoals een bestandenarchief. Alle leden van het team kunnen bestanden plaatsen en bewerken. Het blijft 1 bestand dus geen gedoe met meerdere versies. Daarnaast heeft Teams een chatfunctie vergelijkbaar met Whatsapp. Er is een mobiele telefoonapp zodat je werk en privé gesprekken gescheiden kunt houden. Indien gewenst kun je ook een Teamagenda bijhouden en nog veel meer.

Het creëren van een gezamenlijk archief zorgt in onze sectie voor werkrust. Het bijhouden van een extra communicatiekanaal kan zorgen voor werkdruk maar het scheiden van werk- en privégesprekken wellicht ook voor werkrust.

Een scheiding tussen werk en privé communicatie.Over Teams

Business Calendar (Appgenix)

Al mijn agenda's (werk, privé, gezin, sport) in één overzicht samenvoegen en synchroniseren. Taken maken en deze categoriseren. Ik was een tijd op zoek naar een programma dat dit wist te regelen op mijn telefoon. De app Business Calendar doet dit nu een jaar of 4 jaar naar volle tevredenheid. Met de handige widget zie ik in één oogopslag waar ik wanneer moet zijn.

Note: als gezinsagenda gebruiken wij thuis een Google agenda. Deze synchroniseert eenvoudig zodat iedereen een actueel overzicht heeft van afspraken.

Het hebben van overzicht zorgt voor werkrust. Ik zet de kalender niet direct op mijn 'home-screen' want de blik op een volle agenda zorgt bij mij voor werkdruk.

Ongetwijfeld ben ik één of meerdere programma's vergeten. Ik zal deze lijst dan ook regelmatig aanvullen.

Voor mij geldt vooralsnog dat bovenstaande hulpmiddelen zorgen voor overzicht en daardoor werkrust. Wel ben ik me ervan bewust dat het niets doet aan de hoeveelheid werk dat je hebt. In een van de volgende blogs zal hier ook aandacht worden besteed.

Geef een reactie

Site Footer

Interesse in Werkrust?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis niets!

 

 

 

 

 

 

Nee, bedankt!