Werk jij wel genoeg?

Een baan als leraar geeft je veel vrijheid. Vrijheid om te bepalen hoe je je lessen inricht, vrijheid om je taken te plannen en natuurlijk ook de vrijheid om je start- en eindtijd van de werkdag te bepalen. Sommigen houden ervan om al het werk op school af te ronden, anderen geven de voorkeur om thuis (verder) te werken.

Wel is de vraag interessant hoeveel tijd je, volgens de CAO, moet werken. Dit lijkt getal lijkt erg formeel. “Ik heb geen kantoorbaan” of “In het onderwijs werk je altijd over maar dat hoort erbij” zijn uitspraken die regelmatig voorbij komen. Toch kan het je een hele duidelijke richtlijn geven en op 2 manieren houvast.

Het verplichte aantal werkuren per dag geeft je een richtlijn hoeveel je minimaal moet werken. Dit plaatst het fenomeen werkdruk in perspectief. ‘Overwerken’ voelt minder vervelend als blijkt dat je eigenlijk gewoon in je reguliere werktijd zit. Je wordt hier immers naar betaald!

Het verplichte aantal werkuren per dag geeft je ook een grens aan hoeveel je maximaal zou moeten werken. Wanneer je merkt dat je structureel meer werkt is er ook iets aan de hand. Dit zijn uren waar je niet voor wordt betaald omdat de CAO ervanuit gaat dat dit niet nodig is. Misschien het moment om je werkweek en takenlijst eens kritisch tegen het licht te houden.

Laten we eens gaan rekenen:

1 FTE is

1659 uur per jaar = 41,48 uur per week = 8,18 uur per dag

Laten we een voorbeeld werkdag nemen. Deze start om 8.00 uur en eindigt 8:18 uur later als we de CAO-norm aanhouden. Tel daar nog 1 uur pauze (lunch en 2x koffie) bij op en je werkdag eindigt om 17.18 uur. Je hebt niet overgewerkt maar de tijd benut die je krijgt. En je kunt met een gerust hart die week vakantie vieren die straks weer in het verschiet ligt!

2 comments On Werk jij wel genoeg?

 • Ha Danijel,
  Dank voor je tip. Als het goed is verschijnt de balk nu minder 🙂

 • Hallo Dennis,

  N.a.v. ons kort gesprek vandaag was ik benieuwd hoe je werkrust site er uitziet.
  Retorische vraag: Mag ik zo vrij zijn om een kleine tip te geven? Zou de pop up met het aanbod om je voor de nieuwsbrief in te schrijven minder vaak kunnen verschijnen? Dat zou het leesplezier, althans bij mij, van je blog verhogen : )
  EN: Bij deze complimenten voor deze site met nuttige tips voor collega’s!

  Hartelijke groet,
  Danijel

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer