Podcasts

Opfriscursus opvoeden – Bennis en Pontcast

Lesgeven is opvoeden, en opvoeden is lesgeven. En voor dat opvoeden kunnen we af en toe best een beetje hulp gebruiken. Welke ‘opvoedstijl’ kies je in je lokaal? Hoe leren kinderen eigenlijk? Wat te doen met een leerling met een hechtingsprobleem? De bekende ontwikkelingspsycholoog Steven Pont maakt hierover een podcastserie met journalist en ANP directeur Martijn Bennis. Waarom is deze serie zo interessant?

Iedereen in het onderwijs is bezig met opvoeden. Je wilt dat je leerlingen kennis en vaardigheden opdoen tijdens jouw lessen. Deze kennis en vaardigheden kunnen gaan over wiskunde, spelling of handvaardigheid. 

Maar dragen we niet nog veel meer over? Hoe gedraag je je tegenover je klasgenoten? Wanneer mag je naar het toilet? Moet je op gelijkwaardige basis willen staan met je leerlingen. Hoe geef je zelf het ‘goede voorbeeld?’

De postcastserie ‘Nul18’ bevat inmiddels 4 afleveringen, allemaal rond een centraal thema:

  • Groei, rijping en ontwikkeling
  • Opvoedstijlen
  • Hoe kinderen leren
  • Hechten

In gespreksvorm bespreken Steven en Martijn welke keuzes je als ouder en docent in hebt in het opvoeden. En welke gevolgen deze keuzes hebben. 

In aflevering 2 is Pont pleitbezorger voor de autoritatieve opvoedstijl. Deze kenmerkt zich door oprechte interesse in je leerlingen. Beoordeel niet alleen het (foute) gedrag maar ga in gesprek over de achterliggende reden. En toon begrip voor de wensen van het kind maar stel wel duidelijk kaders. 

De meest relevante aflevering vond ik de derde hoe kinderen leren. Natuurlijk hebben we deze kennis behandeld op de lerarenopleiding. Maar hoe zit het ook alweer met die zone van naaste ontwikkeling? Kinderen zijn permanent aan het leren. Denk aan het ‘gissen en missen’ van baby’s en dreumesen. Zorg dat je als leraar genoeg ‘leerruimte’ biedt i.p.v. dat je te veel zendt. Kortom: laat ze zoveel mogelijk fouten maken i.p.v. dat ze van jou afhankelijk worden.

Ronduit ontroerend vond ik de aflevering over hechten (4). Wat is het verschil tussen veilig, vermijdend en onveilig hechten? Hoe zou je dit in het lokaal kunnen herkennen (meelopers, pestkoppen)? Waarom is vertrouwen zo belangrijk om überhaupt iets aan kinderen te kunnen leren? Wat kun je doen om dit vertrouwen te vergroten?

Ik kan de podcast van harte aanbevelen. Je wordt in korte tijd (de afleveringen duren zo’n half uur) op een ontspannen manier bijgepraat over pedagogiek. Niet hoogdravend of heel theoretisch maar prettig concreet.

Beluister de podcastserie hieronder

NUL18 Bennis en Pontcast

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *