Toegegeven: de titel van dit boek schrikte mijn ook af. Het komt wel heel ‘Zen-achtig’ over. Zoals altijd gaf ik het boek 50 pagina’s om me ‘te winnen’. En dat deed het glansrijk. Wat een mooie combinatie van inspirerende anekdotes en praktische tips. Een aanrader voor iedereen met een onderwijsbaan die wat meer Werkrust kan gebruiken.
Ryan Holiday is in Amerika erg populair met zijn boeken over zingeving, vaak gelardeerd met inzichten uit de klassieke oudheid. Ik heb niet vaak dat ik zo gegrepen word door een boek. Het komt onder meer door de vlotte, soms zelfs ronkende. schrijfstijl van Holliday. Zoals vele Amerikaanse schrijvers geeft hij weinig blijk van twijfel. Hij heeft dé manier gevonden en wil dit graag met je delen. En bij mij werkte zijn aanpak goed…
Het hoofdthema van dit boek is de vraag ‘Hoe krijg ik verstilling?’ (een synoniem voor Werkrust). Holiday rubriceert zijn antwoorden op deze vraag per thema. Denk hierbij aan hobby’s, routines, slaap, beweging, concentratie etc…
Elk hoofdstuk staat vol verhalen en anekdotes. Een aantal hiervan kende ik al. Waarschijnlijk uit een van de vele andere timemanagement/coachboeken die ik heb gelezen.
Toch heeft de schrijver genoeg (voor mij) onbekende verhalen paraat. Over bijvoorbeeld Winston Churchill, over Tiger Woods en John F. Kennedy.
Wat kunnen we hiermee in het onderwijs?
Kunnen we hier iets mee in het onderwijs, voor onze Werkrust? Jazeker! In de passages hieronder vind je ongetwijfeld ook een actiepunt dat jou kan helpen.
- Een schat aan informatie zorgt voor een gebrek aan aandacht. – Herbert Simon
- Wanneer we in vergaderingen ook met andere dingen bezig zijn. Wanneer we ons tijdens een instructie laten storen. Wanneer je tijdens de correctie van een toets jezelf laat afleiden door social media.
- Als generaal ontwikkelde Napoleon de gewoonte om niet meteen op brieven te reageren. Zijn secretaris had de opdracht gekregen om drie weken te wachten voor hij brieven opende. Wanneer Napoleon dan eindelijk kreeg te horen wat er in een brief stond, merkte hij graag op dat zoveel schijnbaar ‘belangrijke’ problemen zichzelf hadden opgelost en niet langer een reactie vereisten.
- Beperk de tijd die je met E-mail bezig bent.
- ‘Als je jezelf graag wilt verbeteren,’ zei Epictetus eens, ‘wees dan tevreden met onwetendheid of domheid als het over irrelevante zaken gaat.’
- Probeer je te concentreren op de zaken die voor jou belangrijk zijn èn in je cirkel van invloed liggen.
- Het gevoel dat je hebt als je ’s ochtends vroeg wakker wordt en je geest fris en nog niet bezoedeld is door de herrie van de buitenwereld, dat is het gevoel dat je wilt beschermen. Dat geldt ook voor de zone waarin je je bevindt als je echt lekker aan het werk bent. Laat de onderbrekingen je niet uit deze zone halen. Trek muren om jezelf op. Zorg dat je dat wat dringend en onbelangrijk is meteen naar de juiste mensen kunt leiden.
- Kijk eens kritisch naar welke prikkels je allemaal binnenkrijgt op een dag.
- We hebben niet voor niets twee oren en één mond gekregen, merkte de filosoof Zeno op. Wat je opvalt als je gaat luisteren, kan al het verschil in de wereld maken.
- Vergader effectiever door meer te luisteren naar elkaar.
- Er bestaat geen verstilling voor iemand die de dingen niet kan waarderen zoals ze zijn, vooral niet als die persoon objectief gezien veel heeft gedaan. Het sluimerende gevoel van steeds meer willen is als een veelkoppig monster. Je stelt een van die koppen tevreden (je streept iets van je lijstje) en dan duiken er opeens twee nieuwe op.
- Wees tevreden met wat wèl lukt op een dag.
- Hiervoor moeten we zo vroeg mogelijk zo veel mogelijk nuttige handelingen automatiseren en tot een gewoonte maken. Ook moeten we ervoor waken dat er routines ontstaan die waarschijnlijk niet goed voor ons zijn. Die moeten we mijden als de pest. Hoe meer kleine dingen we in ons dagelijks leven kunnen overlaten aan het moeiteloze toezicht van automatisme, hoe meer onze hogere machten in onze geest vrij zijn om hun eigen werk te doen.
- Creëer automatismen en routines zodat het je tijd en energie oplevert.
- Filosoof en schrijver Arthur Schopenhauer zei altijd dat ‘slaap de bron van alle gezondheid en energie is’. Hij verwoordde het nog beter tijdens een andere gelegenheid: ‘Slaap is de rente die we betalen over het kapitaal dat wordt opgeëist als we sterven. Hoe hoger het rentepercentage en hoe regelmatiger er wordt betaald, hoe verder weg de datum van aflossing ligt.’
- Neem op tijd je rust.