December is een feestje! Tenminste, voor de kinderen. Voor leerkrachten voelt het soms meer als een survivaltocht. Sinterklaas en kerst vragen bergen voorbereiding: surprises, liedjes, pepernoten, knutselwerken… je moet er bijna een projectmanager voor zijn. Maar is het de moeite eigenlijk waard?
Veel scholen gaan vol enthousiasme aan de slag, maar de werkdruk loopt vaak net zo snel op als de feestvreugde. Volgens een rapport van DUO-onderwijsonderzoek vraagt meer dan de helft van de leerkrachten zich af of deze feestelijkheden wel tot hun kerntaken behoren. Tradities zoals Sinterklaas zijn geliefd, maar niet zonder controverse: denk aan de discussies over inclusiviteit en de tijd die erin gaat zitten.
Daarnaast laat onderzoek naar werkdruk in het onderwijs zien dat leerkrachten zich vaak overbelast voelen door de combinatie van lesgeven en extra taken, zoals het organiseren van feesten. In een column in NRC wordt zelfs gepleit voor een jaar pauze van decemberfeesten op school, om de werkdruk wat te verlichten.
Toch heeft het iets bijzonders. De magie in die oogjes als de Sint binnenkomt, of de gezelligheid van een kerstdiner met kaarsjes en kerstliedjes. Het zijn momenten die je niet zomaar wilt schrappen. Maar misschien kan het ook wat simpeler? Geen groots spektakel, maar een warm, knus feestje. Even ademhalen tussen de drukte door.
Wat denk jij? Zijn deze tradities onmisbaar op school, of mag het allemaal een tandje minder? Laat het ons weten in de reacties!
Ontdek meer van Werkrust | Ontspannen werken in het onderwijs
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.