Leerkracht met geld
Dinsdag dilemma

Dinsdag dilemma: Extra dag werken voor een bonus?

Zou jij bereid zijn om een extra dag te gaan werken als dit, naast de reguliere uitbreiding, ook een bonus zou opleveren? 

Staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs, VVD) roept schoolbesturen op leraren te verleiden om in elk geval meer uren, en liefst voltijd, te gaan werken. Schooldirecteuren moeten in gesprek met hun docenten de vraag stellen of ze meer uren kunnen gaan werken, vindt Paul, want ook zo’n simpele stap wordt nog lang niet overal gezet. ,,De ervaring leert dat er vaak meer mogelijk is dan leraar en schoolleider vooraf denken”, aldus Paul. 

Joëlle Poortvliet van het AOB legde in haar artikel eerder dit jaar uit dat dit voorstel voor velen minder interessant is dan het lijkt.

Voormalig onderwijsminister Dennis Wiersma liet afgelopen voorjaar uitzoeken hoe groot een financiële prikkel moet zijn om leraren in het po, vo en mbo te verleiden tot een groter contract. Meer dan elfduizend leraren vulden een vragenlijst in. Het bleek dat één op de tien parttime werkende leraren, bereid is één dag per week meer te gaan werken voor een bonus van €150 netto per maand. Bij een bonus van €400 netto per maand gaan vier op de tien leraren, op papier, overstag. De belangrijkste redenen om niet meer uren te willen werken? De wens om vrije tijd te hebben, aldus 48 procent van de respondenten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *