Wanneer is je werkdag geslaagd?
Werk jij ook in het onderwijs en ervaar je soms dat je werk nooit écht af is? Er ligt altijd wel een toets of werkstuk om na te kijken, er moet altijd nog een les voorbereid worden, en je mailbox vult zich continu met nieuwe berichten. Anders dan bij beroepen met een duidelijk eindproduct—zoals een timmerman die zijn werk zichtbaar afrondt—zien wij vaak niet direct het resultaat van onze inspanningen. Eerlijk gezegd geeft het beantwoorden van talloze mails aan het eind van de dag ook niet altijd het gevoel van trots. Hoe bepaal je dan of jouw dag geslaagd is? Ik heb een truc (die voor mij) werkt.
Mijn Grote Drie: mijn dagelijkse ankers ✅
Ik gebruik sinds enkele jaren een simpele, maar effectieve methode: Mijn Grote Drie. Elke ochtend (of aan het eind van de vorige dag) formuleer ik drie belangrijke taken die ik absoluut wil afronden. Dit zijn mijn ankers voor een succesvolle dag.
💬 “Door het vastleggen van Mijn Grote Drie eindig ik mijn werkdag altijd met een gevoel van voldoening, ongeacht wat er nog openstaat.”
Waarom werkt dit zo goed?
1️⃣ Een voldaan gevoel
Als ik mijn Grote Drie aan het einde van de dag kan afvinken, voel ik diepe voldoening. Het geeft me de geruststelling dat ik precies die dingen heb gedaan die ik als prioriteit had gesteld.
2️⃣ Alles extra is bonus
Soms heb ik mijn Grote Drie al rond het middaguur af. Alles wat daarna volgt, voelt aan als een extraatje, waardoor mijn motivatie én productiviteit nog verder toenemen. Maar het mooiste: mocht er niets extra meer gebeuren, dan voelt het ook niet als falen. Mijn dag is al geslaagd!
3️⃣ Richting in drukke tijden
In de hectiek van een onderwijsdag verlies je soms je focus. Mijn Grote Drie fungeren als mijn kompas. Ze helpen mij om bij twijfel de juiste keuzes te maken, zoals het effectief invullen van een tussenuur of het verstandig besteden van tijd na mijn lessen.
Hoe voer je dit praktisch uit?
Op onze school werken wij met Google Workspace, maar ook binnen Microsoft is deze methode prima toepasbaar. Ik gebruik takenlijstjes per rol die ik vervul, zoals docent, mentor of team VWO
Aan het einde van de werkdag bekijk ik mijn planning voor de volgende dag. Heb ik veel of weinig tijd naast lessen, vergaderingen of andere verplichtingen? Vervolgens selecteer ik vanuit mijn takenlijstjes maximaal drie taken, niet meer en niet minder. Deze taken plan ik concreet in voor de volgende dag. Voilà, Mijn Grote Drie zijn weer gepland! 🚀
Ontdek meer van Werkrust | Ontspannen werken in het onderwijs
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.