Een hoger salaris als oplossing voor het lerarentekort? De praktijk laat iets anders zien. Ondanks salarisverhogingen in het onderwijs blijft het aantal parttimers onverminderd hoog. Sterker nog: juist doordat leraren meer verdienen, kiezen ze er vaker voor om minder te werken. Is dit een probleem?
De deeltijdcultuur: keuze of noodzaak?
Staatssecretaris Mariëlle Paul hekelt de ‘deeltijdcultuur’ in het onderwijs. Ze stelt in WNL dat voltijds werken amper de norm is en dat dit het onderwijs verder in de problemen brengt. “Op het moment dat je een cultuur hebt waar deeltijd bijna de norm is, kom je nooit verder,” aldus Paul. Haar analyse wordt gedeeld door oud-Kamerlid Fred Teeven en lerarenopleider Ton van Haperen, die stelt dat docenten simpelweg minder uren maken omdat ze het financieel kunnen veroorloven.
Maar is dat de hele waarheid? De Algemene Onderwijsbond (AOb) wijst erop dat de werkdruk in het onderwijs enorm is. Grote klassen, administratieve lasten en de emotionele belasting van het werk maken een fulltimebaan voor veel docenten onaantrekkelijk. Bovendien zorgt het gebrek aan vaste contracten ervoor dat jonge leraren soms wel méér willen werken, maar die kans niet krijgen.
Waarom meer salaris niet de oplossing is
Het ministerie van Onderwijs rekende uit dat een leraar gemiddeld €6100 bruto per maand verdient bij een fulltimecontract. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Toch is dit bedrag voor veel docenten geen reden om méér uren te maken.
De AOb-columnist Van Haperen stelt in Het Onderwijsblad dat leraren niet overwerkt zijn, maar simpelweg de luxe hebben om parttime te werken. Hij noemt het een ‘zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’ en stelt dat docenten meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun prestaties. Zijn kritiek is fel, maar raakt een gevoelig punt: als het salaris inderdaad zo goed is, waarom zijn er dan nog steeds zoveel vacatures?
Zou jij minder werken als je salaris zou stijgen?
Ontdek meer van Werkrust | Ontspannen werken in het onderwijs
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.