Beter stoppen = beter starten

“Is het alweer vijf uur!!!” Helemaal de tijd vergeten!!! Je schuift je nakijkwerk/presentatie/gesprekspartner voor morgen  op een stapel op je bureau, schiet in je jas en snelt het gebouw uit. De kinderen moeten worden opgehaald van de opvang, je moet nog boodschappen doen, er wacht iemand thuis enzovoort. Morgen wachten de stapels geduldig op je en ga je verder met die muur van werk die eigenlijk nooit kleiner lijkt te worden (ja in de vakantie want dan zie je hem niet). Ik werd dit zat en bedacht onderstaande afsluitroutine voor mezelf. Wellicht ook wat voor jou?

Zet een alarm in je online agenda, telefoon of horloge een kwartier voor je werkdag eindigt. De naam van het alarm noem je ‘Afronden en planning’. Spreek met jezelf af dat je bij dit alarm niets nieuws meer mag oppakken. Onder iets nieuws verstaan we een nieuw te corrigeren toets, lesvoorbereiding, gesprek etc…. Wat ga je dan wel doen?

  • Wellicht heb je aan het begin van je werkdag een plan gemaakt met de taken die je wilde doen. Is alles afgerond?
  • Wat doe je met de niet afgeronde taken? Plan je ze door of kunnen ze van je lijst?
  • Heel belangrijk: wat ging er goed? Geef je zelf een welverdiende pluim (als jij het niet doet, doet wellicht niemand het). Wat ging er minder goed? Waarom en hoe kan dit volgende keer (morgen?) beter?
  • Kijk in je agenda naar morgen. Wat moet (lessen, vergaderingen etc…) je doen? Wat kun (taken die niet aan een tijd gebonden zijn) je doen? Wat maakt morgen geslaagd?
  • Ruim je werkplek op. Opruimen is niet hetzelfde als alles op stapels leggen. Zorg voor een leeg bureau. Op deze manier kun je morgen met een schone lei beginnen.
  • Eindig de dag met iets leuks! Dit kan van alles zijn: bijvoorbeeld een kletspraatje met een collega.

Door deze routine een week uit te proberen weet je of het iets voor jou is. Wellicht zorgt het voor een vloeiender overgang van je werk naar je privézaken. Mij leverde het in ieder geval de nodige werkrust op.

Geef een reactie